ZABRANJUJE IZBORE, SMENJUJE SUDIJE I TRAŽI PRIZNANJA Kurti izgubio kompas, crvene linije ne preza za pređe, a svaki potez mu je sve OBESNIJI

 

Zabrana glasanja Srbima na Kosovu i Metohiji 3. aprila, smena srpske sutkinje Ljiljane Stevanović, spremljen otkaz svim srpskim komandirima i policajacima koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost - najnoviji je okrutni performans kosovskog premijera Aljbina Kurtija.


BLIC
VESTI
POLITIKA
ZABRANJUJE IZBORE, SMENJUJE SUDIJE I TRAŽI PRIZNANJA Kurti izgubio kompas, crvene linije ne preza za pređe, a svaki potez mu je sve OBESNIJI
Zabrana glasanja Srbima na Kosovu i Metohiji 3. aprila, smena srpske sutkinje Ljiljane Stevanović, spremljen otkaz svim srpskim komandirima i policajacima koji su bili na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost - najnoviji je okrutni performans kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Piše: M.T.
25.03.2022. 21:50
0
Slušaj vesti


0:00
/
7:04

Aljbin KurtiFOTO: EPA/ VALDRIN XHEMAJ, AP/ STR, TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM / RINGIER
Aljbin Kurti

Imajući u vidu šta je sve do sada radio teško da Kurti svojim potezima može ikoga više da iznenadi. Praktično od kada je došao na vlast čini sve da pogorša ionako poljuljane odnose Beograda i Prištine i stvori još veći jaz između srpskog i albanskog stanovništva na Kosovu.

Video

Svi su gledali SAMO U NJU! Cela Italija u šoku zbog Makedonaca, a atraktivna Elena svojim OBLINAMA zavela stadion /VIDEO/
EVROPSKI FUDBAL

Orila se SRPSKA PESMA na slavlju Makedonaca! Italijane šokirao Trajkovski, a onda su pustili ovu numeru /VIDEO/
EVROPSKI FUDBAL
4
Javnost mu još nije zaboravila kako je jesenas iracionalno zabranio prelazak administrativne linije vozilima sa srpskim tablicima i ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, a potom i nekoliko upada specijalnih jedinica ROSU među Srbe na sever Kosova pod izgovorom navodne borbe protiv kriminala i korupcije.

Pročitajte još
OKLOPNA VOZILA KRENULA NA SEVER KiM Specijalci ROSU u konvoju idu ka Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)
Kosovski sudski savet: Suspenzija Ljiljane Stevanović nije politička
Oglasio se Kurti:Ne znam za smenu srpskih zvaničnika
Sve je to radio u predvečerje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji pošto je verovao da će mu to doneti "dodatne glasove". Međutim, ispostavilo se da je bio najveći guitnik tih izbora pošto njegovo "Samoopredeljenje" nije osvojio vlast ni u jednom većem gradu.

Posle svega, postavlja se pitanje dokle je spreman da ide u svojoj obesti? Gde je crvena linija? Ako je i nema, možda bi mogao da je postavi, s obzirom da ga je neposlušnost svojevremeno koštala premijerske funkcije, a sada bi tvrdoglavo istrajavanje u zamislima mogla da "naplati" i EU od koje danima stižu "packe" zbohg ponašanja prištinskih zvaničnika.


Nastavio sa neuspešnom politikom
Međutim, očigledno ga sve to nije pokolebalo da nastavi sa politikom izazivanja, najblaže rečeno, tenzija. Tako je, nakon što je u januaru već zabranio izjašnjavanje Srbima na KiM na referendumu, istu odluku doneo i za predstojeće izbore 3. aprila.

S tim što je sada otišao i korak dalje, pa je u četvrtak smenjena srpska sutkinja Ljiljana Stevanović, dok se najavljuje i smena srpskih komandira i policajaca i to zato što su učestvovali na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost održanoj u Beogradu.

Protest u Kosovskoj MitroviciFOTO: RINGIER
Protest u Kosovskoj Mitrovici
Sve to, naravno, čini zahtevajući od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.


Zbog toga je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je Kurti "rešio da napadne Srbiju".

Zbog toga, danas su na severu KiM održani mirni protesti Srba u Severnoj Mitrovici i Gračanici, jer im je zabranjeno da 3. aprila glasaju na Kosovu i Metohiji.

Smeta mu terminologija
Povodom tih protesta Kurti je pisao ambasadoru EU na Kosovu Tomašu Suniogu. U njemu ponavlja da Beograd u svom zahtevu za održavanje izbora ne pominje Vladu Kosova, već je naziva „relevantnim organom vlasti Kosova“.

Prema Kurtijevim rečima, žalosno je da dok Kosovo radi sa EU i zemljama Kvinte na pronalaženju prihvatljivog rešenja između dve vlade, "nelegalne strukture Srbije" pokušavaju da organizuju izbore na Kosovu kao da kosovska vlada ne postoji.

Pročitajte još
"Briselski sporazum je mrtav" Oglasila se Brnabić: Brutalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji se nastavlja
ŠTA ĆE BITI SA GLASOVIMA SA KOSOVA? Kurti ko Kurti, Zapad "razočaran", a Beograd u problemu: Postoje DVA REŠENJA da Srbi sa Kosmeta ipak glasaju 3. aprila
"REGION U OPSANOSTI ZBOG SRBIJE" Kurti ne prestaje sa optužbama, sad je zabrinut zbog ruskog zvaničnika: Portparol Šojgua bio 1999. na Kosovu
Kurti je, takođe, rekao da Beograd u svom zahtevu koristi termin „birači sa pravom glasa“ umesto „birači u inostranstvu“.

Ako se ima u vidu da je većina Kurtijevih poteza prošla uz formalno žaljenje zemalja Kvinte ili međunarodne zajednice, koja je u nekoliko navrata podržala zvanični Beograd i zatražila da se izbori u južnoj srpskoj pokrajini održe, jasno je da se kosovski premijer neće tek tako zaustaviti u svom naumu.

Dokle je Kurti spreman da ide?
Pitanje je samo dokle je spreman da ide i koliko to može ugroziti bezbednost celog regiona?

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za "Blic" da je naivan svako ko misli da zemlje Kvinte ne mogu da nateraju Kurtija da dozvoli glasanje Srba na Kosovu i Metohiji 3. aprila.

- Da je to, zaista, tako ispalo bi da je Kurti jači i od Putina. Kurti vodi svoju politiku reciprociteta, pokušava da bude vođa Albanaca, ali za tu politiku ima sigurno manju podršku od opozicije, pre svega, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova. Kurti ne može da opstane na vlasti - pita se Janjić.

Aljbin KurtiFOTO: VALDRIN XHEMAJ / EPA;
Aljbin Kurti
Kako kaže, očigledno nikome na Kosovu trenutno nije do izbora, pa čak ni opoziciji.

- Zbog ukrajinske krize, nedostatka novca, budžeta niko ne želi u ovom trenutku da ide na izbore. S druge strane, jasno je da sve što Kurti radi čini uz saglasnost međunarodne zajednice. OEBS je već odlučio da neće više da organizuje izbore za srpski narod na Kosovu i Metohiji - podseća Janjić.

Pročitajte još
RIK: Birači sa Kosova mogu da glasaju u Bujanovcu, Raški, Kuršumliji i Tutinu
Naš sagovornik zbog toga ne očekuje ni da se ništa ne promeni u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.



 Taj dijalog praktično odavno ne postoji. Na delu je zamrznuti konflikt već duže vreme. Nažalost, na primeru Ukrajine možemo videti da se gotovo svaki zamrznuti konflikt završava nasiljem. Zbog toga moramo da menjamo politiku i da shvatimo da je strateški interes Zapada Srbija, a ne Kosovo - zaključuje Janjić.

Prelaze se crvene linije
I direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da Kurti vuče poteze za unutrašnju upotrebu.

- On na ovaj način verovatno želi da odgovori i na pojedine kritike u parlamentu da nema jasan stav prema Beogradu. Zbog toga još jednom želi da dokaže da ne priznaje ništa na Kosovu što bi Srbiju stavilo u kontekst države. Kurti već neko vreme prelazi crvene linije koje mu postavlja Kvinta. Ostaje da se vidi dokle će Kvinta to tolerisati - naglašava Popov.

Aleksandar Popov FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ / TANJUG
Aleksandar Popov
Kako kaže, moguće da Zapad na ovaj način preko Kurtija vrši pritisak na Srbiju.

- Možda nam Zapad šalje poruku da bi više pritisnuo Prištinu u vezi sa glasanjem Srba na Kosovu da smo kooperativniji u odnosu prema Rusiji odnosno da smo uveli sankcije toj državi zbog invazije na Ukrajinu - apostrofira Popov.


Posebno ga plaši, kaže, što u novonastalim okolnostima svaka varnica može da eskalira.

- U Briselu je nedavno usvojen dokument o strateškom kompasu EU povodom ukrajinske krize. Kao jedna od novih bezbednosnih pretnji u Evropi naveden je i Zapadni Balkan odnosno BiH i Kosovo - zaključuje Popov.

aljbin kurti eu kosovo zemlje kvinte aleksandar vučić izbori 2022 dijalog beograda i prištinе

Коментари